Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta növényvédelmi Kft, Dow agrosciences hungary Kft, Basf hungária Kft, Dupont magyarország Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2009.07.07.

A folyamatos esőzések hatására a szőlő peronoszpóra fertőzési nyomása hetek óta erős.

A lombozaton és a fürtökön kialakult tünetek tovább fokozódnak, ha nem megfelelő növényvédelmi technológiát választunk.

Az előrejelző készülékek mindegyike több mint 10 inkubációs periódus lefutását jelzi, azaz több mint 10 alkalommal alakulhatott ki szőlő peronoszpóra fertőzés, ha

- érzékeny fajta

- megkésett permetezés

- nem megfelelő hatóanyagú permetezés

- nem átszellőző lombozat (hosszú levélnedvesség)

- sorok közötti vagy sorokban kialakult sűrű gyomviszonyok

segítették a spórák megtelepedését.

 

A peronoszpóra járványveszély továbbra is fennáll!

 

Ebben az időszakban a fürtök bogyói és a lombozat egyaránt fertőződik. Jelenleg a Somlón látható tünetek olajfoltok formájában a levél színén, és penészgyep formájában a levél fonákán jelennek meg. Járványos években gyakran találkozhatunk a fertőzés súlyosabb tüneteivel. Ekkor a szőlő hajtáscsúcsai elszáradhatnak, letörnek. A hajtástengely elszíneződik és felreped, a nódusz közeli terület pedig kékesszürkére színeződhet. Súlyos esetben a peronoszpóra fertőzés hatására a levélnyél alapi része beszűrődővé válik, súlyosan fertőződik.

Nem ritka a Somlón, hogy a fürtökön, egy-egy bogyón, barnás elszíneződés formájában jelenik meg a peronoszpóra tünete, anélkül, hogy rajta penészgyep kialakult volna (borszörcsöki oldal-hegyláb).

Ezeknek a tünetes bogyóknak a hirtelen felszaporodása termésveszteséggel fenyeget!

Emiatt folyamatosan ellenőrizzük a fürtök állapotát!

 

A nagy mennyiségű nedvesség miatt a bogyók nedvességgel teltek, a bogyóhéj várhatóan korábban kezd el vékonyodni, mint az elmúlt években. Ez a gyors növekedés előidézheti a korai bogyórepedést, amelyhez az intenzív esők nyújtanak segítséget. Emiatt nem ritka, hogy repedt bogyókkal találkozunk, valamint a repedések felületén a szürkepenészes rothadás tünetei jelennek meg és fokozódnak. Az ilyen tőkéken fontos permetezési elem kell hogy legyen a rothadás elleni hatóanyag kijuttatása.

 

A hét elején a szőlő lisztharmat fertőzési nyomása alacsony.

 

A tarka szőlőmolyok rajzása a rajzáscsúcshoz közelít. Ez azt jelenti, hogy a második nemzedék ellen most célszerű bevetni a hosszú hatástartamú szereket. A rövid hatóidejű készítményekkel érdemes még várni, vagy többször ismételni kell a kijuttatásukat.

 

Ebben az időszakban javasolható készítmények:

 

Ridomil Gold Plus 42,5 WP - peronoszpóra elleni felszívódó és kontakt kombináció (szabadforgalmú);

Topas 100 EC - lisztharmat elleni felszívódó (szabadforgalmú),

Chorus 50 WG - szürkepenészes rothadás elleni készítmény (szabadforgalmú)

Lufox - szőlőmolyok ellen (II. forgalmi kategória)

 

Rézoxiklorid 50 WP – peronoszpóra elleni kontakt készítmény (szabadforgalmú)

Vivando – lisztharmat elleni felszívódó készítmény (II. forgalmi kategória) szürkepenészes rothadás esetén helyette: Cantus – lisztharmat és szürkerothadás ellen felszívódó (II. forgalmi kategória)

Nomolt 15 SC – szőlőmolyok ellen (szabadforgalmú)

 

Punch 40 EC - lisztharmat elleni felszívódó (korlátozott forgalmazás I.) + kén -kontakt készítmény

Curzate F – peronoszpóra elleni felszívódó, valamint peronoszpóra és szürkepenészes rothadás elleni kontakt kombináció (korlátozott forgalmazás I.)

Avaunt 150 SC – szőlőmolyok ellen (II. forgalmi kategória)

 

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945