Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta növényvédelmi Kft, Dow agrosciences hungary Kft, Basf hungária Kft, Dupont magyarország Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2009.07.13.

Az eddig kialakult szőlő peronoszpóra telepek a leveleken sporulálnak, újabb és újabb leveleket fertőznek. Ezekről a telepekről a fürtök a zsendülésig tudnak fertőződni. Ezt követően már nem alakulhat ki komoly fürtfertőzés.

 

A szőlő peronoszpóra fertőzési nyomása jelenleg is erős, de a kánikulai meleg csökkenti a fertőzések valószínűségét. A késői érésű fajtáknál még szükség lehet a kórokozó elleni fokozottabb védelemre, amíg a korai érésű fajtáknál már elegendő a kontakt hatóanyagok használata.

 

A lisztharmat fertőzési nyomása az elmúlt héten fokozódott, de a magas UV sugárzás leállítja a telepek növekedését és elpusztítja a gomba micéliumait. Ha a lombozat sűrű, nem átszellőző és a fajta is érzékeny, akkor az erős napsugárzás mellett is kialakulhatnak komoly fürtfertőzések. A tündérvölgyi állomás szerint a lisztharmat fertőzési nyomása erősödik.

 

Az eddig kialakult szürkepenészes rothadás nem terjedt, és erőssége nem fokozódott tovább.

A kialakult gócok azonban arra figyelmeztetnek, hogy az esetleges molyrágás, későbbi esős, csapadékos idő, vízben gazdag, repedező bogyók, könnyen a rothadás gyors beindulásának központjai lehetnek.

Ezért fontos most, a tarka szőlőmoly rajzáscsúcsa után védekezni a molyok lárvái ellen, hogy kártételüket és a szürkerothadás gyors fertőzési lefolyását megelőzzük.

 

A permetezési fordulókat a csapadékos napok ritkulásával és a kánikulai napok gyakoriságának növekedésével nyújthatjuk. Ha nincs gombafertőzés a lombozaton vagy a fürtön, akkor ez a periódus akár 14 nap is lehet.

 

Ebben az időszakban javasolható készítmények megegyeznek az elmúlt időszakban felsoroltakkal.

:

Ridomil Gold Plus 42,5 WP - peronoszpóra elleni felszívódó és kontakt kombináció (szabadforgalmú);

Topas 100 EC - lisztharmat elleni felszívódó (szabadforgalmú),

Chorus 50 WG - szürkepenészes rothadás elleni készítmény (szabadforgalmú)

Lufox - szőlőmolyok ellen (II. forgalmi kategória)

 

Rézoxiklorid 50 WP – peronoszpóra elleni kontakt készítmény (szabadforgalmú)

Vivando – lisztharmat elleni felszívódó készítmény (II. forgalmi kategória) szürkepenészes rothadás esetén helyette: Cantus – lisztharmat és szürkerothadás ellen felszívódó (II. forgalmi kategória)

Nomolt 15 SC – szőlőmolyok ellen (szabadforgalmú)

 

Punch 40 EC - lisztharmat elleni felszívódó (korlátozott forgalmazás I.) + kén -kontakt készítmény

Curzate F – peronoszpóra elleni felszívódó, valamint peronoszpóra és szürkepenészes rothadás elleni kontakt kombináció (korlátozott forgalmazás I.)

Avaunt 150 SC – szőlőmolyok ellen (II. forgalmi kategória)

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945