Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta növényvédelmi Kft, Dow agrosciences hungary Kft, Basf hungária Kft, Dupont magyarország Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2009.07.21.

Az elmúlt hétvégén bekövetkezett, rendkívülinek mondható időjárási események komoly veszélyhelyzetet idéztek elő a szőlőtőkék egészségi állapotában, főként a Somló hegy dél-keleti oldalán. A szombaton károsító súlyos jégverés nem csak a fürtöket, hanem sajnos a szőlővesszőket és fás részeket is károsította. A hegy védettebb részein, valamint Ság-hegyen, Kis-Somlyó hegyen az intenzív esők sértették meg a bogyókat.

A megnyílt sebeken, szöveti sérüléseken keresztül olyan baktériumok és gombák juthatnak be, amely a tőkék fokozatos vagy hirtelen pusztulásához vezethetnek. Ennek oka lehet, az un. agrobaktériumos golyva nevű baktérium fertőzése, amely a sebeken keresztül bejutva szöveti burjánzást indít el és pár év alatt elpusztíthatja a tőkét. A gombák közül számos tőkepusztulást okozó faj fertőzhet, amelyek szintén terméscsökkentő hatásúak és tőkepusztulást okoznak.

A jelenlegi gyors tennivaló emiatt a réztartalmú hatóanyagok kijuttatása, amely csökkentheti a felsorolt veszélyeket.

A későbbiekben a helyes metszéstechnika megválasztásával, a következő évi metszések során a sérült vesszők eltávolításával elkerülhetjük a nagyobb arányú pusztulást.

 

A hosszú távú hatások mellett most a megmaradt fürtrészek megmentésére is koncentrálni kell. A sérülések következtében több rothadást okozó gomba szaporodhat fel:

1. Korábban, a Nagy-Somlói borvidéken megjelent sebfertőző gomba a szürkepenészes rothadás (Botrytis cinerea) súlyos felszaporodására kell számítanunk! A szőlőszemek fertőzésének első jelei a kicsi kör alakú átázott foltok. A szemek dörzsölésére a foltok lepattannak, majd szabadon lecsúszva felfedik a szilárd belső gyümölcsvelőt. A fertőzés előrehaladásával a fertőzött, elszíneződő bogyókon szürke konídiumtartó telepek jelennek meg, és a későbbiekben az áttelelő fekete telepek (szkleróciumok) is kialakulnak. Ennek a gombafertőzésnek számos jelét láthatjuk már a borvidéken.

2. A zöldrothadás folyamatában a még éretlen, vagy zsendülő bogyó repedésein felszaporodnak a Penicillium expansum nevű baktériumok, amelyek zöldrothadást indítanak el. Ennek során a bogyó cukor- és savtartalma egyaránt csökken, és csökken az összes nitrogén is, valamint keserű ízanyagok képződnek.

3. A rothadás másik formája a feketerothadás (Guignardia bidwellii). A betegség a meleg, nedves területeken a legkártékonyabb. A fertőzött szemek először bebarnulnak, majd a tőkén maradnak fürtben, vagy egyenként leesve, csak a kocsányt hagyják hátra.

Ebben az időszakban a legfontosabb a rothadások elleni védelem, valamint a heves esőzések miatt a peronoszpóra fertőzési nyomás fennállásáról sem szabad megfeledkezni. Mindkét kórokozónál a meglévő fertőzési forrás és a szőlő állapota is hozzájárul a fürtök megbetegedéséhez, a betegség fokozódásához.

A tarka szőlőmoly II. nemzedékének rajzása csökkenő és folyamatosan kelnek az első lárvák, amelyek a kelés után azonnal befúrják magukat a bogyóba. Emiatt most még nem késő a molyok elleni védelem.

Javasolt növényvédelmi technológia:

1. Ridomil Gold Plus 42,5 WP - peronoszpóra elleni felszívódó és kontakt kombináció (szabadforgalmú); Chorus 50 WG - szürkepenészes rothadás elleni készítmény (szabadforgalmú); Lufox - szőlőmolyok ellen (II. forgalmi kategória); szükség esetén: Thiovit Jet - lisztharmat elleni kontakt (szabadforgalmú).

2. Rézoxiklorid 50 WP – peronoszpóra elleni kontakt készítmény (szabadforgalmú); Cantus – lisztharmat és szürkerothadás ellen felszívódó (II. forgalmi kategória); Nomolt 15 SC – szőlőmolyok ellen (szabadforgalmú); szükség szerint: Kumulus – lisztharmat elleni kontakt (szabadforgalmú)

 

3. Curzate F – peronoszpóra elleni felszívódó, valamint peronoszpóra és szürkepenészes rothadás elleni kontakt kombináció (korlátozott forgalmazás I.); Avaunt 150 SC – szőlőmolyok ellen (II. forgalmi kategória); Szükség szerint kontakt kén: lisztharmat ellen és kontakt réz a sérülésekre, valamint peronoszpóra ellen, kontakt hatóanyagként.

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945