Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta növényvédelmi Kft, Dow agrosciences hungary Kft, Basf hungária Kft, Dupont magyarország Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2009.07.27.

Az előrejelző készülékek szerint az időjárás adatai alapján a peronoszpóra fertőzési nyomása a Somlón és a Sághegyen lassú csökkenésnek indult. A réztartalmú hatóanyag használata a felületen pusztítja el a sporuláló peronoszpóra telepeket, valamint a jég és szél által sérült szöveteken, vesszőkön egyfajta „fertőtlenítő” hatással bír. Ezzel párhuzamosan a lisztharmat fertőzési nyomása lassan emelkedik. A zsendülés állapotához közeledve az eddig lisztharmatfertőzéstől mentes fürtökön, ez a helyzet már csak kis veszélyt jelent. A bogyóhéj vékonyodásával egyre kisebb eséllyel fertőződik a fürt. A bogyók helyett a lombozaton szaporodhatnak fel a lisztharmat micélium telepei, majd augusztusban kialakulnak rajta az áttelelő képletek. Ennek megakadályozásával sokat tehetünk a jövő évi fertőzések mérsékléséért.

A fürtöket is sújtó elmúlt hetek időjárása miatt komoly figyelmet kell fordítani a szürkepenészes rothadás mérséklésére. Ha az augusztus-szeptemberi periódus hosszan tartó esőket hoz, akkor a rothadás olyan mértékben fokozódhat, amely miatt korábban kell a szüretet végrehajtani, vagy többször kell rövid hatásidejű növényvédő szerrel kezelni, mint a korábbi években, amely borminőségi problémákat vethet fel. Jelenleg a száraz szeles időjárás miatt nem növekedhet a rothadást fokozó konídium telepek száma, de az első párás, nedves időjárás kialakulásakor gyors továbbfertőzések folyamatára számítani kell!

A tarka szőlőmoly II. nemzedékének első kelő lárvái már károsítanak a bogyókban. Gyors fejlődésükkel fokozhatják a szürkepenész fertőzéseknek kaput nyitó sebfelületeket-amely amúgy sem kevés. Az elhúzódó rajzás alapján feltételezhető, hogy a tojásoknak egy része még kelés előtt áll. Emiatt védekezhetünk még hatékonyan a tarka szőlőmoly lárvái ellen.

Javasolt növényvédelmi technológia, azonos az elmúlt héten javasoltakkal:

1. Ridomil Gold Plus 42,5 WP - peronoszpóra elleni felszívódó és kontakt kombináció (szabadforgalmú); Chorus 50 WG - szürkepenészes rothadás elleni készítmény (szabadforgalmú); Lufox - szőlőmolyok ellen (II. forgalmi kategória); szükség esetén: Thiovit Jet - lisztharmat elleni kontakt (szabadforgalmú).

2. Rézoxiklorid 50 WP – peronoszpóra elleni kontakt készítmény (szabadforgalmú); Cantus – lisztharmat és szürkerothadás ellen felszívódó (II. forgalmi kategória); Nomolt 15 SC – szőlőmolyok ellen (szabadforgalmú); szükség szerint: Kumulus – lisztharmat elleni kontakt (szabadforgalmú)

3. Curzate F – peronoszpóra elleni felszívódó, valamint peronoszpóra és szürkepenészes rothadás elleni kontakt kombináció (korlátozott forgalmazás I.); Avaunt 150 SC – szőlőmolyok ellen (II. forgalmi kategória); Szükség szerint kontakt kén: lisztharmat ellen és kontakt réz a sérülésekre, valamint peronoszpóra ellen, kontakt hatóanyagként.

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945