Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta növényvédelmi Kft, Dow agrosciences hungary Kft, Basf hungária Kft, Dupont magyarország Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2009.08.03.

A szélsőségesen meleg, száraz napokon a szőlő kórokozói nem tudnak fertőzni, szaporodni. A sűrű lombozat alatt kialakult mikroklíma, valamint a kisebb lehűlés kedvezhet a korábban kialakult szőlő peronoszpóra további fertőzéséhez, amely most már csak a lombozaton fejlődhet, új infekció formájában. Az előrejelző készülékek szerint a korábban kialakult telepekből könnyen fertőződhetnek a növényi szövetek az enyhébb időjárású napokban. A lisztharmat telepei a leveleken, a 30 C˚ feletti hőmérsékleten beszáradhatnak, de a rejtett fürtök felületén még fennmaradhat, stagnálhat a fejlődésük. A lisztharmat, peronoszpóra fertőzőanyag nagy számú áttelelését megelőzhetjük, ha a szüretig védjük a lombozatot és csökkentjük az áttelelő képletek kialakulását. A zsendülő, vagy zsendülés előtti fürtök védelmére, és a lombozat kezelésére már csak kontakt hatóanyagokat használjunk! Ha a késői érésű fajtákon a szőlő lisztharmat tartósan megtelepedett, esetleg használhatunk még gyógyító hatású lisztharmat elleni készítményt, amely az érés előtt tudja regenerálni a bogyókat. A szürkepenészes rothadás a héten várható csapadékosabb napokon fertőzhet tovább és fejleszthet újabb sporuláló telepeket. Ezért, előre tervezzük a fürtök szüret előtti védelmét, figyelembe véve a várakozási időket, valamint vegyük figyelembe, hogy bizonyos készítmények, évente csak 2 alkalommal használhatók! A tarka szőlőmoly II. nemzedékének rajzása véget ért. A lárvák a bogyókban károsítanak, ahol nem védtük időben a fürtöket a károsító ellen. Az ilyen fürtökön a szürkepenészes rothadás elleni védelemre kiemelt szükség van!

Javasolt növényvédelmi technológia:

1. Neoram 37,5 WG peronoszpóra elleni kontakt hatóanyag (szabadforgalmú III); Chorus 50 WG - szürkepenészes rothadás elleni készítmény (szabadforgalmú III.)/ évente 2 alkalommal használható!!; szükség esetén: Thiovit Jet - lisztharmat elleni kontakt (szabadforgalmú III.).

2. Rézoxiklorid 50 WP – peronoszpóra elleni kontakt készítmény (szabadforgalmú); Cantus – lisztharmat elleni gyógyító hatású és szürkerothadás ellen felszívódó (II. forgalmi kategória)/ évente 2 alkalommal használható!!; Kumuluslisztharmat elleni kontakt (szabadforgalmú III.)

3. Curzate R – peronoszpóra elleni felszívódó valamint kontakt kombináció (szabadforgalmú III.); Szükség szerint kontakt kén: lisztharmat ellen.

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945