Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta növényvédelmi Kft, Dow agrosciences hungary Kft, Basf hungária Kft, Dupont magyarország Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2009.08.12.

A szőlő zsendülésének, érésének időszakában a fürtöket fertőző gombák közül a lisztharmat és a peronoszpóra új fertőzései már nem tudnak kialakulni. Az eddig képződött telepek a zsendülés során még növekedhetnek, gyengítve ezzel a fürt-bogyóbeérés folyamatát.

A szőlő lisztharmat a fertőzött fürtökről a leveleket fertőzi és ebben az időszakban alakulnak ki a levélen, a lisztharmat első áttelelő képletei, a kleisztotéciumok. Minél hatékonyabban védjük a lombozatot a lisztharmat ellen, annál kevesebb áttelelő képlet tud kialakulni, amely a jövő évi fertőzések esélyét csökkenti.

A zsendülő fajtákon, ahol a peronoszpóra fertőzési nyomása folyamatosan erős szinten maradt, a bogyókon alakultak ki késői tünetek (dobai oldal), - a barna beszűrődő foltok a gyümölcshúsban - formájában. A lombozat védelme fontos ebben az időszakban, mert a kórokozó áttelelését a peronoszpóránál is a leveleken kialakult telepekből fejlődő spórák biztosítják.

Az éréskori bogyókon a szürkepenészes rothadás elleni védelmet most még felépíthetjük, amivel elérhetjük a fürtökön már kialakult gócok visszaszorítását.

Erre nagy szükség lehet a Somlón és a Sághegyen is, hiszen a tarka szőlőmoly II. nemzedékének lárvái a bábozódás előtt állnak, és még most is károsítanak a fürtökben. A lárvák ellen most elvégzett permetezés, már nem tud kellő hatékonyságot elérni!

Javasolt növényvédelmi technológia:

1. Neoram 37,5 WG peronoszpóra elleni kontakt hatóanyag (szabadforgalmú III); Chorus 50 WG - szürkepenészes rothadás elleni készítmény (szabadforgalmú III.)/ évente 2 alkalommal használható!!; szükség esetén: Thiovit Jet - lisztharmat elleni kontakt (szabadforgalmú III.).

2. Rézoxiklorid 50 WP – peronoszpóra elleni kontakt készítmény (szabadforgalmú); Kumuluslisztharmat elleni kontakt (szabadforgalmú III.)

Szürkepenészes rothadás ellen válasszunk olyan hatóanyagot, amelynek élelmezésegészségügyi várakozási ideje belefér a szüret előtti időszakba. Vegyük figyelembe, hogy a folpet hatóanyag használata, ronthatja ebben a stádiumban a várható borminőséget!

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945