Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta növényvédelmi Kft, Dow agrosciences hungary Kft, Basf hungária Kft, Dupont magyarország Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2010.05.12.

A „fagyos szentek” napjaiban nagyobb mennyiségű csapadék és kisebb lehűlés várható.

A Somlón eddig lehullott csapadékkal magyarázható, hogy az előrejelző készülékek többsége a csapadékra érzékeny szőlő peronoszpórára hívják fel a figyelmünket. A mérések szerint a kórokozó spórái „éretté váltak” az első fertőzések kialakulásához. Ez azt jelenti, hogy el kell végeznünk az első fertőzéseket megelőző kezeléseket.

Ha az időjárás a következő héten újra felmelegszik, akkor a lisztharmat számára is kedvező fertőzési feltételek alakulnak ki. Emiatt az első permetezésnél alkalmazzunk olyan készítményt, amely ez ellen a gomba ellen is védelmet biztosít!

A gubacsatka és levélatka tünetek megjelenése jelzi, hogy a tél folyamán jól teleltek az atkák és kisebb károkat okoztak a borvidék szőlőiben. Ha ezen a héten még ki tudjuk juttatni az atkaölő készítményt, akkor hatékonyan csökkenthetjük ennek a kártevőnek a számát! Későbbi atkaölő szer kijuttatással ezt az eredmény már nehéz elérni.

A tarka szőlőmoly rajzását az elmúlt héten is megfigyelhettük. Az akkor még kis számban rajzó kártevő egyedszáma jelentősen nőtt. A héten kialakuló kisebb lehűlés miatt várhatóan elhúzódik majd a tojásrakásuk. Emiatt időzítsük a kezeléseket a jövő hétre, ha az időjárás engedi. Lehetőleg használjunk hosszú hatástartamú rovarölő szert, vagy permetezzünk két alkalommal a szőlőmolyok első nemzedéke ellen, hogy megakadályozzuk a nagy számú lárvakelést.

Az említett kórokozók és kártevők ellen az alábbi növényvédő szereket javasoljuk:

Syngenta:

Thiovit Jet (lisztharmat, atkák), Ridomil Gold MZ (peronoszpóra), Karate Zeon 5 CS vagy Lufox (szőlőmolyok)

BASF:

Kumulus S (lisztharmat), Delan 700 WG, vagy Acrobat MZ (peronoszpóra), Cascade 5 EC (szőlőmolyok, atkák)

DuPont:

Equation Contact (peronoszpóra), Avaunt (szőlőmolyok)

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945