Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta növényvédelmi Kft, Dow agrosciences hungary Kft, Basf hungária Kft, Dupont magyarország Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2010.05.18.

Az erős lehűlés és viharos időjárás megviselte a tőkéket, hajtásokat, helyenként a támrendszer megerősítésére is szükség lehet.

Ha a hideget hozó frontok elvonulnak és megindul a felmelegedés, akkor a szélben, esőben sérült hajtások gyorsan regenerálódnak.

A lehullott nagy mennyiségű csapadék elegendő lenne a peronoszpóra spórák első fertőzéséhez, de az éjszakák és a nappalok hőmérséklete sem éri el a gomba továbbfejlődéséhez szükséges értéket.

A hirtelen felmelegedést feltételezve, fel kell készülni a szőlő peronoszpóra első infekciójára, fertőzésére. Különösen figyelnünk kell a ’Tornai’; ’Inhauser’ és a ’Demján’ állomások környezetében, ahol a készülékek nagyobb fertőzési lehetőséget jósolnak, a mért időjárási paraméterek alapján.

A szőlő lisztharmat számára nem kedvezett a sok eső az elmúlt napokban. Viszont, ha a hét második felében felmelegedés kezdődik, akkor a páratartalom megemelkedik a levegőben, ezáltal a lisztharmatgomba megtelepedése lehetséges.

Ha a megelőző kezeléseket még nem végeztük el, akkor a két kórokozó ellen még érdemes így védekezni.

A tarka szőlőmoly rajzása, felmelegedés esetén eléri a maximális egyedszámot. Emiatt rövid hatásidejű szerekkel már a hétvégén permetezhetünk a kártevő ellen, de ebben az esetben további egy-két kezelésre lesz szükség az első generáció lárvái, imágói ellen.

Ha hosszabb hatástartamú szert választunk, pl. kitinszintézist gátló készítményt, akkor a hétvégén, vagy az azt követő napokban permetezzünk, valamint kísérjük figyelemmel a lárvakelést. Erre azért van szükség, mert a hideg idő visszavetette ugyan a rajzást, de a tömeges tojásrakás megkezdődhet és elhúzódhat a következő hetekben a hideghatás miatt.

 

Ebben az időszakban javasolt készítmények megegyeznek az elmúlt héten javasolt szerekkel, szertípusokkal:

 

Syngenta:

Thiovit Jet (lisztharmat, atkák), Ridomil Gold MZ (peronoszpóra), Karate Zeon 5 CS vagy Lufox (szőlőmolyok)

 

BASF:

Kumulus S (lisztharmat), Delan 700 WG, vagy Acrobat MZ (peronoszpóra), Cascade 5 EC (szőlőmolyok, atkák)

 

DuPont:

Equation Contact (peronoszpóra), Avaunt (szőlőmolyok)

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945