Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta növényvédelmi Kft, Dow agrosciences hungary Kft, Basf hungária Kft, Dupont magyarország Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2010.06.02.

Az elmúlt hetek viharos időjárása akadályozta a szőlőkben végzendő munkákat. A hétvégén várhatóan melegszik a hőmérséklet, amikor el tudjuk végezni a vihar utáni helyreállításokat és a sürgető permetezést.

Az erős szél és a helyenként hulló jégeső erősen károsíthatta a fiatal hajtásokat, virágkezdeményeket, amelyeken látható, vagy szabad szemmel nem látható mikro sérüléseket okozhatott.

Az időjárás nem kímélte a feromon csapdákat sem, amelyek ilyen körülmények között nem mutatják megbízhatóan a szőlőmoly rajzás alakulását.

Ezek a tényezők azok, ami miatt nagyobb figyelmet kell fordítanunk a tervezett növényvédelemnél a szerválasztásra.

Az előrejelző készülékek mindegyike a szőlő peronoszpóra fertőzés első bekövetkezésére figyelmeztet. A csapadék mennyisége és a szükséges átlaghőmérséklet több napon is elegendő volt a peronoszpóra megtelepedéséhez. Az első tünetek kialakulása ezekben a napokban bekövetkezhet, valamint június első hetében tovább nőhet a tünetek száma, azaz a fertőzés gyakorisága. Szükség lehet a gyógyító hatású készítmények alkalmazására!

A növényeken, virágkezdeményeken kialakuló sérülések lehetővé teszik a korai rothadást okozó gombák megtelepedését. Ennek megakadályozására, használjunk rothadást megelőző készítményeket, amely az érzékeny virágzás időszakában is védelmet nyújt.

Az elmúlt hétvégén kialakult fülledt meleg, különösen a Ság-hegyen növelte a lisztharmat fertőzés valószínűségét. Egy-egy érzékeny fajtán még csak észlelési szinten, de már megfigyeltünk lisztharmat tüneteket a megyében. Ezért fel kell készülnünk a hőmérséklet emelkedésével, a lisztharmat fertőzések kialakulására.

A szőlőmolyok rajzása az elmúlt évben, ebben az időszakban már zömmel lezajlott és a lárvakelést figyelhettük meg. Jelenleg elkezdődött ugyan a lárvakelés, de az időjárás késleltette a tojásrakást és a lárvák kifejlődését. Emiatt még nincs késő, hogy a szőlőmolyok ellen hatékony készítményt kijuttassuk.

Ha az időjárás lehetővé teszi, most kell megalapozni a szőlő egész éves védelmét, és most kell megakadályozni a kórokozók megtelepedését, hogy később költséget és a környezetet kímélve kisebb erőfeszítéssel is meg tudjuk védeni a szőlőnket.

A költségtakarékosság érdekében több gyártó biztosít olyan termékcsomagot, amely több károsító elleni hatóanyagcsomag. Ezek kedvezőbb áron vásárolhatók meg, mintha külön – külön szereznénk be a készítményeket.

 

Ebben az időszakban javasolt készítmények:

 

Syngenta:

Topas 100 EC (lisztharmat), Pergado F (peronoszpóra, szürkepenész), Lufox (szőlőmolyok)

 

BASF:

Acrobat MZ (peronoszpóra), Vivando (lisztharmat), Cascade 5 EC (szőlőmolyok, atkák)

 

DuPont:

Curzate F (peronoszpóra, szürkepenész), Talendo 20 EC (lisztharmat), Avaunt (szőlőmolyok)

 

Dow AgroScience:

Dithane M-45 (peronoszpóra), Rally Q (lisztharmat), Runner 2F (szőlőmolyok

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945