Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta növényvédelmi Kft, Dow agrosciences hungary Kft, Basf hungária Kft, Dupont magyarország Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2010.06.10.

Az elmúlt hetek csapadékos időjárása a szőlőt fertőző kórokozók számára kedvezett. Főként a szőlő peronoszpóra, majd a szürkepenészes rothadás fertőzésének veszélyét jelezték az előrejelző készülékek. A Ság-hegyen a szőlő lisztharmat és a peronoszpóra számára is kedvező feltételek alakultak ki.

Ezek a csapadékos körülmények lehetővé tették a kórokozók megtelepedését. A borvidék több részén láthatóvá váltak a lisztharmat és észlelési szinten a peronoszpóra kezdeti tünetei.

A héten kialakult nyári meleg időjárás és a magas UV sugárzás gátolja a jelen lévő gombák telepeinek kifejlődését és a sporulációt.

A növényvédelem szempontjából kritikus időszak (a virágzás utáni kisbogyós állapot) közeledésével a kombinált, felszívódó készítmények bevetésére kell készülni.

Abban az esetben, ha már kialakultak a lisztharmat micélium telepek, valamint láthatóvá váltak a peronoszpóra gyanús foltok, csak akkor használjunk kombinált, több kórokozó ellen hatékony készítményt, ha a korábbi kezeléseknél használtunk már felszívódó hatóanyagot.

Ellenkező esetben egy kontakt és egy felszívódó szerrel védekezzünk a gombák ellen.

A tarka szőlőmoly első nemzedéke ellen nehéz volt megválasztani a helyes védekezési időpontot, mert a csapdák a rossz időjárás miatt nem megbízható módon jelezték a károsító egyedszámot. Emiatt a hegyen, több szőlőben 20-30% gyakorisággal károsítanak a szőlőmoly lárvák. Ezek fejlettsége L1-L3 stádiumú. A korábbi hetek alacsony hőmérséklete miatt a lárvák fejlődése elhúzódhat, emiatt rövid hatástartamú szerrel még gazdaságosan védekezhetünk a kártevő ellen. A permetlé fedettséget nagyobb lé mennyiséggel kell biztosítani, hogy jó hatást érjünk el.

A permetezési fordulókat az erős UV sugárzás miatt elegendő 10-14 napra tervezni, ha korábban a szerválasztás megfelelő volt és hatékonyan kezeltünk.

Ezen a héten javasolt készítmények:

Syngenta:
Quadris Max (lisztharmat, peronoszpóra és szürkepenészes rothadás ellen), Thiovit Jet (kontakt kiegészítő lisztharmat ellen), Karate Zeon 5 CS (szőlőmoly lárvák ellen)

BASF:
Collis SC (lisztharmat és szürkepenészes rothadás ellen) és Polyram DF (peronoszpóra elleni kontakt) vagy, Acrobat MZ (peronoszpóra elleni kontakt és felszívódó kombináció)

DuPont:
Tanos 50 DF (peronoszpóra elleni felszívódó és kontakt), Talendo 20 EC (lisztharmat elleni felszívódó)

Dow AgroSciences:

Dithane M-45 (peronoszpóra elleni kontakt), Rally Q SC (lisztharmat elleni felszívódó) Runner 2 F (szőlőmolyok ellen)

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945