Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékreA növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi Kft, Dow AgroSciences Hungary Kft, BASF Hungária Kft, DuPont Magyarország KftAgroterm Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk! Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre 2013.06.12. A szőlő virágzása idején megjelentek az első szőlő peronoszpóra tünetek a levélen. A tünetek gyakorisága még alacsony, de a nem kezelt szőlőkből hirtelen nagy mennyiségű fertőző anyag törhet ki. Ez a jelenség a nedves, párás időjárás esetén következhet be. Ha az elkövetkezendő héten melegszik és szárazzá válik a levegő, akkor a fertőzés csak lassan terjedhet tovább. Az időjárástól függően a fertőzött leveleket érdemes felszívódó és kontakt szerkombinációkkal kezelni ebben az időszakban, mert a szőlő peronoszpóra következő „támadása” a fürtök felé irányul majd. A leveleken kialakuló sárguló, majd barnuló foltok a levél fonákán fehér, majd szürkésfehér telepekből szórja szét a fertőző képleteit, amely a fürtöket fertőzheti meg. A kötődés időszakában a fürtök érzékenysége a peronoszpórával szemben magas. Előzzük meg a fürtfertőzések kialakulását és használjunk felszívódó és kontakt készítményt vagy azok kombinációját a szőlő peronoszpóra ellen. A szőlő lisztharmat ellen is érdemes felvértezni a leveleket, fürtöket. A szerek megválasztásánál törekedjünk a hatóanyagok váltására, amely megakadályozza az ellenálló gombatelepek felszaporodását. Syngenta: Dow AgroSciences: BASF: DuPont: Agroterm: |
"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”
Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945